tisdag 4 oktober 2011



Barns överlevnad

Vi hjälper barn att överleva och växa

Varje dag dör 21 000 barn under fem år. 40 procent dör redan under sin första månad i livet. De flesta dör av sjukdomar som går att förebygga, som mässling, polio, lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Vi kämpar för att stoppa den här tragedin och se till att alla barn får kärleksfull omsorg, rent vatten, bra hygien, näringsriktig mat och hälsovård så att de får möjlighet att överleva, växa upp och utveckla sina fysiska och psykiska färdigheter.

Bg-media














Den viktiga starten i livet

De allra första åren i livet är helt avgörande för ett barns framtid – och för byns, stadens, landets och hela världens framtid. Från födseln och fram till tre års ålder pågår den viktigaste fasen i hjärnans utveckling. Den som under den här tiden får kärleksfull omsorg, rent vatten, bra hygien, näringsriktig mat och hälsovård har större chans att överleva, växa upp och utveckla sina fysiska och psykiska färdigheter. En bra start i livet lägger grunden för barnets framgångar i skolan och för livslång hälsa och välbefinnande. Därför är en investering i de här tidiga åren den bästa garantin för att uppnå en hållbar ekonomi och samhällsutveckling. Ändå saknar alldeles för många barn i världen denna grundtrygghet – främst på grund av fattigdom och okunskap.

Den tysta katastrofen

De flesta barn som dör innan de fyllt fem år dör av sjukdomar som går att förebygga, som mässling, polio, lunginflammation, diarré och malaria. Undernäring och brist på rent vatten och sanitet bidrar till mer än hälften av dödsfallen. Många barn dör på grund av hiv och aids, eller krig och konflikter. Samtidigt dör varje år en halv miljon kvinnor i samband med sin graviditet, de flesta under förlossningen eller under de närmsta dagarna efter förlossningen.
Under 2010 dog nära 7,6 miljoner barn innan de hann fylla fem år. Det betyder att 21 000 barn under fem år dör varje dag. 40 procent dör redan under sin första månad i livet och 70 procent under sitt första levnadsår. Den här tragedin brukar benämnas "den tysta katastrofen" eftersom den sällan uppmärksammas annat än som statistik i rapporter.

Högst barnadödlighet i södra Afrika

Den högsta barnadödligheten har länderna i Afrika söder om Sahara där ett av åtta barn dör innan de fyller fem. Barnadödligheten är där nästan 20 gånger högre än i den rikare delen av världen där genomsnittet ligger på ett av 167 barn. Exempel: Ett barn som föds i Angola löper 73 gånger högre risk att dö under sina första fem år jämfört med ett barn som föds i Sverige. Sydasien har den näst högsta andelen – där dör ett av 14 barn innan de fyller fem. Barnadödligheten är i stor utsträckning koncentrerad till några få länder. Omkring hälften av alla dödsfall inträffade i fem länder: Indien, Nigeria  Demokratiska republiken Kongo, Pakistan och Kina.

Näringsbrist – det största hotet

Näringsbrist är det enskilt största hotet mot barns överlevnad och utveckling. Undernäring bidrar nämligen till nära hälften av dödsfallen bland världens barn.
I motsats till nyhetsbilderna av svältande barn är undernäring i regel osynlig. Tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö i näringsbrist lider av mildare former av undernäring och visar därför inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar insidan av kroppen, framförallt hjärnan.

Smutsigt vatten dödar många

Idag lever runt 884 miljoner människor utan tillgång till rent vatten och alldeles för liten kunskap om hygien. Det är barnen som drabbas värst när vatten och hygien tryter. Varje dag dör 5000 barn på grund av smutsigt vatten och dålig sanitet.
De flesta av de sjukdomar som härjar i utvecklingsländerna har samband med vatten. Av förorenat vatten kan man till exempel få diarréer, kolera, tyfus, dysenteri, gulsot, hudsjukdomar, ögonsjukdomar, inälvsmaskar och parasiter.

Farliga sjukdomar

1,7 miljoner barn dör av luftvägsinfektioner, framförallt lunginflammation, varje år. Malaria, ensamt eller i kombination med andra sjukdomar, tar livet av ytterligare 700 000 barn per år.
Många barn dör av sjukdomar som hade kunnat förebyggas med rätt vaccin – till exempel mässling, kikhosta, stelkramp, polio, tuberkulos och difteri.

Rent vatten i Haiti
UNICEF/Marco Dormino
Efter jordbävningen 2010 drabbades hundratusentals haitier av den vattenburna sjukdomen kolera. Rent vatten är livsviktigt.

Moderns hälsa är livsavgörande

Ett barns liv börjar redan innan födseln. Näringsbrist och dålig hälsa hos modern kan leda till för låg födelsevikt hos barnet, vilket innebär större risk för utvecklingsstörning, näringsproblem och död.
Om mamman är sjuk ökar också risken för att hon själv kan skadas eller dö på grund av komplikationer under graviditeten eller vid förlossningen. Flera hundra tusen kvinnor dör varje år av dessa orsaker. 99 procent av dem lever i utvecklingsländer.
I industriländerna är risken för en kvinna att dö på grund av graviditet eller förlossning i genomsnitt 1 på 8 000. I Niger är risken 1 på 7, vilket är högst i världen, i Afghanistan och Sierra Leone är risken 1 på 8. För utvecklingsländerna i genomsnitt ligger siffran på 1 på 76.
300 miljoner kvinnor (eller en fjärdedel av kvinnorna i utvecklingsländerna) lider av allvarliga skador, infektioner eller handikapp som de drabbats av under graviditet och förlossning. Orsaken till utvecklingsländernas höga mödradödlighet är dock inte bara dålig hälsovård, utan också fattigdom, analfabetism och könsdiskriminering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar